bayshore whistler

Location / Whistler, BC
Project Type / Renovation
Photographer / Janis Nicolay
Completion / 2017

A client’s Whistler getaway, this post-and-beam home was built in the ’80s and had become tired and in need of an update. The extensive renovation project included an addition to increase sleeping capacity during the ski season (an extra TV room now morphs into a fifth bedroom or kids’ den, accommodating guests and allowing two families to comfortably share the house). The reno also opened up a once dark-and-tight staircase by replacing a central wall with an airy metal screen.

black metal brings an industrial edge to the space and is repeated in various places, from kitchen hardware to window casing. Window trims were removed and frames lined with metal. Between these now-sleek windows, black-stained wood unifies the separate openings into a statement-making single unit. Such design elements add to a raw, mountain aesthetic and have the bonus of being indestructible to ski gear and all ages. The main floor’s rustic-looking natural-limestone floor (heated, of course) has both form (ski chalet cool) and function (hardwearing, underfoot warmth), as do interior walls lined with engineered hardwood (more durable design and cabin chic).

The must-have wood-burning fireplace is a centrepiece that captures the updated, contemporary feel throughout. Modernized with a concrete-panel surround and steel framework for firewood storage (a flat-screen TV sits flush within one metal pane, effectively disappearing when not in use). It’s all part of the new material-and-colour palette—wood, limestone, black-and-white contrast—that is reiterated and repeated, from custom stained-oak millwork to a live-edge headboard.

Completed in 2017.