hamilton street

Contractor / Moosehead Contracting
Location / Vancouver, BC
Project Type / Renovation
Photographer / Janis Nicolay
Completion / 2016

This renovation project transformed a typical box-like condo in Yaletown, Vancouver, into a sophisticated pied-à-terre for a Toronto couple. The main objective was to maximize the 604-square-foot, one-bedroom apartment and customize it to the clients’ refined taste. The result is a bespoke hideaway that’s modern with old-world refinement.

To bring some delineation to the small space, ceilings were raised and architectural details added, including traditional coffers, mouldings and panelling throughout. Other details, like custom pocket doors, reiterate the classic aesthetic while being an efficient use of space. All-new electrical wiring allowed high-tech additions, from a built-in audio system to a concealed TV behind bevelled-mirror, bi-folding doors above the fireplace. And custom furniture throughout was designed to be space-saving and comfortable yet also sophisticated with velvet upholstery, tufted elements, brass accents and marble. Artwork brings a subtle nod to the couple’s hometown (“A Walk Down Queen Street,” by Jon Reed), while the rich colour palette throughout is soft and muted.

Pale-grey shaker cabinets and a simple-yet-bold mosaic backsplash in the kitchen are contrasted with sleek-black engineered-quartz countertops and a cozy dining area with bench seating is a multi-purpose spot for dining, morning-paper reading and working while in town, as well as intimate gatherings and entertaining.

Completed in 2017.