mackenzie heights

Contractor / Roadhouse Homes
Location / Vancouver, BC
Project Type / Renovation
Photographer / Ema Peter
Completion / 2017

This 4,200-square-foot West Side Vancouver home is an expression of the clients’ love for contemporary west coast design, a detailed study of forms and volumes that takes advantage of a corner lot and mountain views. Locally sourced materials were used throughout the home, from hemlock ceilings to white-oak wide-plank floors. The resulting form and finishes are cohesive inside and out, punctuated by west coast modern furniture like the Ash Harvest Table by Lock & Mortise and Toro Lounge Chair by Blu Dot.

The homeowners were involved in every design decision and the end result reflects their laidback, west-coast ethos and aesthetic—from a custom surfboard bracket in the stairwell (their summer home in Tofino is all about surfing and playing outside) to insular spaces created as retreats within the house. The home office is where both clients work during the day and becomes a homework zone for kids at night. Adjacent to the front entry is a more formal TV-free living room where the family gathers for boardgames, conversation and reading. These separate spaces at the front of the house provide privacy, while the main living space is open-concept for everyday activities and entertaining (family room, kitchen, dining and indoor/outdoor lanai). Throughout, natural illumination is key. The central steel-and-wood staircase feels airy under skylights, while clerestory windows flood the main floor and kitchen with morning light.

The upstairs master suite has views of the city and mountains beyond. Two additional bedrooms, a den with adjacent deck and bathroom were created for the two kids. The basement has a separate rental suite, laundry room, guest bedroom and bathroom—and one of the best playrooms in the city, showcasing a ninja course (with exposed structural steel beam) for the kids and their friends. It’s a house of playful perfection.

Completed in 2017.